Pečené plněné papriky

Plněná paprika.. jídlo oblíbené i nenáviděné, u nás každopádně platí to první. A protože tuhle rajskou omáčku označil můj jediný degustátor a hodnotitel Honza za "nejlepší, jakou sem kdy jed", recept tím pádem zveřejňuji. :))
Inspiraci jsem pochytala zde a recept lehce upravila.



Pečené plněné papriky
(5 osob)

Ingredience:
  • 5 menších paprik (měla jsem bílé a zelené)
  • 350 g mletého masa (hovězí + vepřové)
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
  • 1/2 litru passaty
  • 1 rajský protlak
  • vývar (možno nahradit bujonem)
  • tymián
  • skořice
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžičky cukru
  • máslo

Jak na to:

Nejdřív si připravte masovou směs do paprik smícháním mletého masa s česnekem, vejcem, majoránkou, solí, pepřem a trochou strouhanky. Masem naplňte papriky zbavené jadýrek a naskládejte do pekáčku. Passatu smíchejte s rajským protlakem a zřeďte trochou vody, abyste dostali zhruba litr tekutiny (můžete použít 2 passaty, já neměla). Vzniklou rajčatovou omáčkou zalijte papriky a dejte péct na hodinu na 160 stupňů (v polovině pečení papriky otočte). Ke konci pečení můžete teplotu zvýšit na 200 stupňů a papriky trochu "očoudit". Po upečení paprik, je vyjměte z pekáčku a připravte si jíšku z 2 lžic hladké mouky a trochy másla a nalijte na ni rajčatovou omáčku z pečených paprik a zřeďte trochou vývaru nebo bujonu. Přihoďte bobkový list, nové koření a nechte 5 - 10 minut vařit, před koncem přidejte špetku tymiánu a skořice, dochuťte solí, pepřem a trochou cukru. Pokud se vám povedly hrudky z jíšky jako mně, tak omáčku na závěr rozmixujte (předtím samozřejmě vyndejte ten bobkáč a nové koření :), dejte do ní zpět papriky a nechte společně chvilku prohřát.

Podávejte s knedlíkem nebo rýží, záleží na vás. Chuť omáčky je výrazně rajčatová a je v ní šmrnc vypečených paprik a masa. Musím uznat, že se fakt povedla.. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky