Tvarohové gnocchi s řeřichou a lososovou omáčkou

Koupila jsem nedávno vaničku řeřichy, aniž bych věděla, co s ní budu dělat. Jen tak na chleba nebo do pomazánky je fajn, ale přišlo mi to trochu bez nápadu, chtěla jsem ji využít do nějakého jídla. Tak jsem koumala, až mě napadlo, že bych mohla vyzkoušet domácí gnocchi. K tomu mi zbyl kousek lososa, tak proč ne třeba s lososovou omáčkou namísto klasické rajčatové.


Tvarohové gnocchi s řeřichou a lososovou omáčkou
(pro 4 osoby)

Ingredience:

Gnocchi
(inspirace čerpána zde)
  • 500g tvarohu
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • vanička řeřichy (asi 1 hrst)
  • 150g hladké mouky
  • 100g žitné celozrnné mouky (hladká došla :) )
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

Lososová omáčka
(inspirace čerpána zde)
  • 300g filetu z lososa bez kůže
  • půl cibule
  • kousek másla
  • olivový olej
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

Z přísad na gnocchi vypracujeme těsto (řeřichu pochopitelně nasekáme), pokud se příliš lepí, přisypeme mouku. V originálním receptu je místo tvarohu ricotta, tu jsem bohužel neměla, ale s tvarohem jsou myslím stejně dobré. Na vále vyválíme rukama váleček a odkrajujeme asi 2 cm kousky, které jsem ještě lehce rozplácla vidličkou. Gnocchi vaříme v osolené vodě, jakmile vyplavou, jsou hotové, je to vážně rychlovka.

Polovinu oloupané cibule nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět na lžíci olivového oleje a trošce másla. Lososa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na menší kousky. Asi 3/4 lososa přihodíme k cibulce a orestujeme. Vlijeme smetanu a jakmile se začne smetana vařit, pánev stáhneme z plotýnky, přelijeme  do hrnce nebo mísy a rozmixujeme dohladka. Na pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme zbytek lososa, až je hotový, zalijeme ho lososovou omáčkou. Jestli je omáčka moc hustá, můžeme zředit ještě trochou smetany nebo mléka. Dochutíme solí a pepřem a máme hotovo.

Omáčka je skvělá, hodila by se určitě i k těstovinám. Sváteční večeře se fakt povedla, zkuste to taky, ať je svátek nebo obyčejný den.. dobrého jídla totiž není nikdy dost. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky