Lasagne alla Bolognese

Můj drahý muž měl narozeniny, takže jsem si lámala hlavu s tím, jaké slavnostní jídlo mu připravit. Řízek a bramborový salát je ohraná klasika, na kachně s knedlíkem a zelím jsme byli u švagrové minulý týden, tak mi přišlo nejjednodušší se zeptat, po čem jeho žaludek prahne. Vyslovil přání, že by rád lasagne a já jsem se vydala na nákup.
Lasagne, ač jsem je jedla, nikdy jsem je nedělala, takže mě málem porazila jejich cena. Za půl kila plátků lasagní chtěli 65 Kč, měli jen jeden druh a ještě k tomu ani nebyly italské! Opravdu nejsem blázen, abych takovou zlodějinu sponzorovala. :) Pomalu jsem se loučila s vidinou voňavých lasagní a začala přemýšlet o nějaké alternativě. Ale proto, že to bylo přání milovaného, rozhodla jsem se nevzdat to a lasagne  přece jen udělat a to domácí. Takže udělejte si volné odpoledne, namažte svaly, jdeme na to. :)



LASAGNE ALLA BOLOGNESE
(6 osob)

Ingredience:

Ragú Bolognese:

  • 500g mletého masa (půl hovězí a půl vepřové)
  • půlka cibule
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 velká lžíce rajského protlaku + půl litru vlažné vody
  • 1 dcl mléka
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • je možné přidat k masu i kuřecí játra, já dělala bez jater
Těsto na lasagne:
  • 400g hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce vody a 1 lžíce olivového oleje (těsto bylo jinak dosti tuhé)
Bešamel:
  • 50g másla
  • 50g hladké mouky
  • 1/2 litru teplého mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl
K zapékání:
  • plechovka drcených rajčat nebo rajčatová passata
  • parmazán

Postup:

Začněme s ragú, vaří se totiž nejdéle. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a lehce restujte na olivovém oleji, přidejte maso a opékejte dohněda. Opečené maso a zeleninový základ podlijte vínem a nechte lehce odpařit. Rozmíchejte lžíci protlaku v půl litru vlažné vody a přilijte k masu. Promíchejte a nechte dusit při nízké teplotě pod pokličkou nejméně 2 hodiny, až se voda částečně odpaří a získá konzistenci omáčky. Poté přidejte mléko, trochu muškátového oříšku a můžete dochutit solí a pepřem. Nechte ještě prohřát.

Lasagne připravíte vypracováním všech surovin v těsto, které se nelepí, nedrolí a je pěkně hladké. Nechte ho odpočinout v potravinové folii alespoň půl hodiny v lednici. Rozdělte ho na dva díly a pokuste se vyválet co nejtenčí pláty, měly by být průsvitné. Je to docela fuška, pokud máte strojek na těstoviny nebo pomocníka, máte vyhráno. Pláty rozkrájejte na lasagne a nechte "zaschnout" na utěrce alespoň 15 minut.

Přichází řada na bešamel. Rozpusťte si máslo a přidejte mouku. Chvíli míchejte a opékejte a pak postupně přidávejte ohřáté mléko. Metličkou vymíchejte dohladka, přidejte sůl a muškátový oříšek. 

A zbývá nám poslední krok a to je vrstvení. Na dno zapékací mísy přijdou drcená rajčata (nebo passata), pak lasagne, ragú, bešamel, lasagne, rajčata, bešamel, lasagne, ragú, lasagne, rajčata, ragú a končíme bešamelem, který hojně zasypeme parmazánem. Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 asi 45 minut, až se udělá na povrchu kůrčička.

Pokud vám zbyde ragú, určitě ho využijete na špagety nebo gnocchi a zbylé těsto na lasagne použijte buď podle vaší fantazie na ravioli, flíčky nebo nakrájejte na nudle do polévky.

U oslavence měly Lasagne alla Bolognese úspěch, za tu práci to opravdu stálo. Asi zainvestuju do strojku na těstoviny nebo pořádného válečku, domácí jsou zkrátka domácí. :)


Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky