Lasagne alla Bolognese
Lasagne, ač jsem je jedla, nikdy jsem je nedělala, takže mě málem porazila jejich cena. Za půl kila plátků lasagní chtěli 65 Kč, měli jen jeden druh a ještě k tomu ani nebyly italské! Opravdu nejsem blázen, abych takovou zlodějinu sponzorovala. :) Pomalu jsem se loučila s vidinou voňavých lasagní a začala přemýšlet o nějaké alternativě. Ale proto, že to bylo přání milovaného, rozhodla jsem se nevzdat to a lasagne přece jen udělat a to domácí. Takže udělejte si volné odpoledne, namažte svaly, jdeme na to. :)
LASAGNE ALLA BOLOGNESE
(6 osob)
Ingredience:
Ragú Bolognese:
- 500g mletého masa (půl hovězí a půl vepřové)
- půlka cibule
- 1 řapík celeru
- 1 mrkev
- 1 dcl červeného vína
- 1 velká lžíce rajského protlaku + půl litru vlažné vody
- 1 dcl mléka
- olivový olej
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- je možné přidat k masu i kuřecí játra, já dělala bez jater
Těsto na lasagne:
- 400g hladké mouky
- 4 celá vejce
- špetka soli
- 2 lžíce vody a 1 lžíce olivového oleje (těsto bylo jinak dosti tuhé)
Bešamel:
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 1/2 litru teplého mléka
- muškátový oříšek
- sůl
K zapékání:
- plechovka drcených rajčat nebo rajčatová passata
- parmazán
Postup:
Začněme s ragú, vaří se totiž nejdéle. Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a lehce restujte na olivovém oleji, přidejte maso a opékejte dohněda. Opečené maso a zeleninový základ podlijte vínem a nechte lehce odpařit. Rozmíchejte lžíci protlaku v půl litru vlažné vody a přilijte k masu. Promíchejte a nechte dusit při nízké teplotě pod pokličkou nejméně 2 hodiny, až se voda částečně odpaří a získá konzistenci omáčky. Poté přidejte mléko, trochu muškátového oříšku a můžete dochutit solí a pepřem. Nechte ještě prohřát.
Lasagne připravíte vypracováním všech surovin v těsto, které se nelepí, nedrolí a je pěkně hladké. Nechte ho odpočinout v potravinové folii alespoň půl hodiny v lednici. Rozdělte ho na dva díly a pokuste se vyválet co nejtenčí pláty, měly by být průsvitné. Je to docela fuška, pokud máte strojek na těstoviny nebo pomocníka, máte vyhráno. Pláty rozkrájejte na lasagne a nechte "zaschnout" na utěrce alespoň 15 minut.
Přichází řada na bešamel. Rozpusťte si máslo a přidejte mouku. Chvíli míchejte a opékejte a pak postupně přidávejte ohřáté mléko. Metličkou vymíchejte dohladka, přidejte sůl a muškátový oříšek.
A zbývá nám poslední krok a to je vrstvení. Na dno zapékací mísy přijdou drcená rajčata (nebo passata), pak lasagne, ragú, bešamel, lasagne, rajčata, bešamel, lasagne, ragú, lasagne, rajčata, ragú a končíme bešamelem, který hojně zasypeme parmazánem. Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 asi 45 minut, až se udělá na povrchu kůrčička.
Pokud vám zbyde ragú, určitě ho využijete na špagety nebo gnocchi a zbylé těsto na lasagne použijte buď podle vaší fantazie na ravioli, flíčky nebo nakrájejte na nudle do polévky.
U oslavence měly Lasagne alla Bolognese úspěch, za tu práci to opravdu stálo. Asi zainvestuju do strojku na těstoviny nebo pořádného válečku, domácí jsou zkrátka domácí. :)
Mňam.. Skvělý recept :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky