Gnocchi alla sorrentina

Malé bramborové knedlíčky v rajčatové omáčce s jemnou, mléčnou, horkou mozzarellou, to je něco, co italofil jako já, chce určitě připravit u sebe v kuchyni. Recept pochází z Neapole a je tak jednoduchý, jak jen italské jídlo může být. Pár ingrediencí, trochu lásky a jestli jste odvážní (a máte je), můžete zapojit do přípravy i děti, trhání bazalky a válení bramborových hadů je určitě bude bavit.



Ingredience (5 osob):

  • 1 kg moučných brambor (červených nebo typu A)
  • 200 - 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
Omáčka:
  • 1 litr rajčatové passaty (pokud nejste omáčkoví a chcete gnocchi spíš sušší, tak postačí 750 ml)
  • bazalka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • olivový olej
  • sůl
Dále:
  • 2 - 3 mozzarelly (za mě, čím víc, tím líp)
  • parmezán
Postup:

Nejtěžší na celém receptu je příprava knedlíčků neboli ňoků. Brambory si můžete uvařit večer předem nebo pracovat s horkými bramborami, pak ale musíte být rychlí a s vařením gnocchi neotálet. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, špetku soli a mouku raději postupně přidáváme. Chceme docílit ne příliš tuhého, nelepivého těsta, já jsem nepoužila ani těch 300 g mouky.

Na sporák dáme vařit hrnec vody na knedlíčky a připravíme si jednoduchou omáčku. Na olivovém oleji dozlatova osmahneme celý stroužek česneku a zalijeme ho passatou. Přidáme rajčatový protlak, sůl a provaříme. Česnek vyjmeme, omáčku odstavíme a přidáme natrhanou bazalku. Toť vše.

Z těsta na gnocchi odkrajujeme kousky, které vyválíme do dlouhého hada a odkrajujeme malé kousky (asi jako článek palce), které potom jistým fíglem vytvarujeme přes vidličku, aby gnocchi zachytily omáčku. Kdo to ještě nezkoušel, onen fígl je znázorněn zde.

Gnocchi vaříme v osolené vodě po částech, ne všechny najednou. Každé právě uvařené dáme do mísy a polijeme je omáčkou a takhle postupujeme, dokud nejsou všechny uvařené a trochu omáčky si necháme. Použijeme ji s trochou olivového oleje na dno zapékací mísy nebo pekáčku, na ni přijde polovina gnocchi obalená omáčkou, na kostičky nakrájená mozzarella (polovina celkového množství) a posypeme parmezánem. Pak opět gnocchi, mozzarella a bohatý poprašek parmazánu.

Zapékací mísu dáme pod gril rozpálený na 250 stupňů asi na 8 minut, aby sýr nahoře zezlátnul. Vím, že to nevypadá úplně úhledně, ale kombinace roztaveného sýra, křupavé kůrky, rajčat a rozplývajících se gnocchi je vážně geniální. Dobrou chuť!

Komentáře

Oblíbené příspěvky