Festival středomořských chutí a vůní
Protože bylo dneska hezky, protože jsem šla brzy z práce, protože středomořská kuchyně je moje oblíbená a taky proto, že jsem prošvihla Prague Food Festival, vyrazila jsem s Janičkou na Festival středomořských chutí a vůní, který se koná ode dneška do neděle na Náměstí Republiky.
Stánků moc nebylo, za to bylo moc lidí, ale nám to nevadí, jsme vesnický holky a máme ostrý lokty. :) A tak jsme koukaly, vybíraly, voněly si, trošku i debužírovaly a něco málo nakoupily. Je fakt, že nám k tomu i hezky hráli, no prostě fajn odpoledne. A tady z něho máte malou fotoreportáž (fotopříspěvky jsou mobilní, vím, je to hrůza, ale foťák bude.. jednou :) )...
Stánků moc nebylo, za to bylo moc lidí, ale nám to nevadí, jsme vesnický holky a máme ostrý lokty. :) A tak jsme koukaly, vybíraly, voněly si, trošku i debužírovaly a něco málo nakoupily. Je fakt, že nám k tomu i hezky hráli, no prostě fajn odpoledne. A tady z něho máte malou fotoreportáž (fotopříspěvky jsou mobilní, vím, je to hrůza, ale foťák bude.. jednou :) )...
Italské sýry z Aromi nás praštily do nosu první (ale připadalo nám, že mají celkem "festivalové" ceny)..
...ale nakonec přece jen skončila v našich taškách voňavá parmská šunka a v našich bříškách lahodné panini...
...a to je potřeba zalít skvělým francouzským či italským vínkem (cca 300 Kč a více za lahev, degustace 30 Kč).
Ke koupi byly i lákavě vypadající marmelády a džemy...
...a různé druhy olejů...
...přinesly jsme si domů i francouzské paštiky bez konzervantů a dalších chemických bordelů... (Jani teda odmítala ochutnat králičí, s tím, že by to tomu svému, co ho doma chová, nemohla udělat, ale jelení stála za to, nakonec vyhrály kachní s jablky a Armagnacem).
Francouzské klobásky taky vypadaly skvěle (ale těm zas moc nefandím já a Jani měla podobný problém s klobáskou z oslíka, jako s paštikou z králíka, s tím rozdílem, že osla doma nechová) a taky prý tak chutnaly..
Celkový dojem z festivalu je takový rozpolcený, nenazývala bych ho ani festivalem, na to tam bylo málo stánků a ještě méně míst na sezení nebo aspoň na odložení talířku či skleničky (krom toho jste se při degustacích vína nemohli se skleničkou nikam vzdálit, ale zas mi to přijde lepší, než pít dobré víno z plastového kelímku). Jestli nejste vyloženě "supermarketoví" konzumenti a dopřáváte si i tzv. "lepší" pochoutky, tak vás asi tahle akce moc neoslní, je to spíš pro ty, kteří tyto chutě teprve objevují.
Ale pokud byste šli třeba jen kolem, zajděte se na festival podívat, určitě odejdete minimálně s lepší náladou. :)
Jéje, já jsem tam byla na kukandu taky, ale v sobotu :)) Nejvíc se mi líbil stánek se cidrem, kde měli i nealkoholický cidre ve formě šampaňského, a pak samozřejmě italské dobroty z Aromi. Z čeho jsem naopak byla zmatená byl hlavní stan s občerstvením, kde se nabízely těstoviny, špízy, steaky... bylo to na mě trochu moc "fusion", upřednostňuju čistší řez. Ad klobásky z oslího masa - taky jsem se podivovala (a neochutnala) a navíc jsem se od ochotné hostesky dozvěděla, že prý pravý maďarský uherák je vyrobený právě z oslího masa...
OdpovědětVymazatMáte pravdu, u toho hlavního stanu byl celkem chaos, také jsme to nakonec vzdaly a šly raději na tu šunku. :) Cider jsem upřímně ještě neochutnala, mám představu, že to bude takový letní pitíčko mezi Friscem a moštem.. píšu na seznam věcí, co "musím zkusit". :)
OdpovědětVymazatJelikož zrovna nejsem milovník klobás a salámů, tak mě tyhle delikatesy asi minou, každopádně je to zajímavé, člověk ani netuší z čeho se některé tradiční produkty vyrábí..