Třešňový džem

Jestli se o víkendu nudíte, můžete jít na lup na třešně, nechat se podarovat želírovacím cukrem a mít tak za trochu práce famózní třešňovou marmeládu, což se určitě vyplatí, protože dneska není džem jako džem, a když chcete opravdovou marmeládu a ne jen oslazené a obarvené želé, musite si nějakou kačku připlatit.



Ještě nikdy jsem nedělala sama džem, pomáhala jsem maximálně vypeckovávat ovoce (to jsem ale netušila, jaká piplačka je s třešněmi, když nemáte vypeckovávač), takže je to moje další premiéra (jako téměř každá poživatina na těchto stránkách). Určitě se nenechte odradit trošku pracnější přípravou, samotné vaření džemu je otázka pár minut.



Třešňový džem

Ingredience:
  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 500g želírovacího cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • případně cukr krystal

Jak na to:

Návod na přípravu džemu najdete i na obalu od želírovacího cukru. Vypeckované třešně (můžete je částečně nebo úplně rozmixovat, pokud nemáte rádi větší kusy ovoce, ale to mi došlo až po tom, co se třešně ne a ne rozvařit do požadované konzistence :)) smícháte s želírovacím cukrem, citronovou šťávou a přivedete k varu (případně doslaďte kyselejší druhy ovoce krystalem). Vařte 2 - 5 minut a horké přelijte do připravených čistých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout.

No a pak už jen džemujte.. na pečivo, do jogurtu, jako náplň do knedlíků, koláčů nebo i k sýru.. prostě si oslaďte život.. :)

Komentáře

  1. dekuji za receptik hned ted ho vyzkousim,mam tu asi 10kg tresni hruza tak musim rychle zavarit :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky