Chleba z tekutýho chleba

Zdravím vás zase po delší době.. Vím, že blog tak trochu spí, to neznamená, že nevařím, spíš tak nějak není čas a energie pro sepisování příspěvků.. a nejsou to žádné výmluvy! :) Třeba včera jsem vařila svíčkovou a přesto, že byla opravdu povedená (ne, byla fakt skvělá :) ), stávkoval foťák a bez fotky to jaksi nemá cenu.. Vyštrachala jsem ale svůj zasloužilý digitál, abych pořídila aspoň fotku chleba, který jsem pekla dnes a podělila se s vámi o recept.. Jeden chleba jsem pekla už včera, těsto jsem nechala zadělat v domácí pekárně a výsledkem byl ne pecen, ale pecínek, jehož struktura se nápadně podobala šutru.. Dneska jsem teda nechala pekárnu pekárnou (zase jedna možná zbytečná investice) a rozhodla se zadělat těsto tak, jak to dělají naše babičky, které žádné pekárny a hnětače neměly, takže ručně..

Inspirovala jsem se receptem pro domácí pekárnu na pivní chleba..



Pivní chléb

Ingredience:

  • 300g hladké mouky
  • 200g chlebové žitné mouky
  • 1/4 čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 100 ml vlažné vody
  • 250 ml černého piva
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa


Jak na to:

Mouky jsem smíchala se solí v míse, udělala důlek a do důlku rozdrobila droždí, které jsem posypala lžičkou cukru a přilila vlažnou vodu, shrnula do ní ze strany malinko mouky a promíchala vidličkou. Takto připravený kvásek jsem nechala asi půl hodiny kynout. Po vykynutí kvásku jsem do mouky přisypala kmín, přidala olej, ocet a pivo a vypracovala jsem těsto. Pokud se lepí, podsypávejte moukou. Těsto jsem nechala v míse, přikryté utěrkou, hodinu kynout. Po vykynutí jsem ho znovu propracovala na pomoučněném vále a nechala půl hodiny kynout na plechu vysypaném hladkou moukou. Troubu jsem předehřála na 230 stupňů a pekla chleba 10 minut, pak jsem teplotu stáhla na 170 a pekla asi hodinu a půl. Během pečení jsem chleba asi 3x potřela studenou vodou s trochou octa.

Chleba má křupavou kůrku a báječně chutná.. Příště budu péct asi rovnou z dvojité dávky (zítřka se asi chlebík nedožije) a nechám ho možná déle kynout před pečením, bude o něco nadýchanější.. rozhodně ale stojí za vyzkoušení.. Doporučuju s domácí pomazánkou nebo paštikou. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky