Co dá dům k večeři?
Znáte to taky.. padne večer, nic moc se vám nechce, trasu od ledničky ke špajzu absolvujete několikrát s nadějí, že se tam zázrakem objeví něco dobrého k večeři.. A protože zázraky se moc nedějí, poradím vám, jak zužitkovat přebytky z lednice a během chvilky mít teplou večeři na stole..
Slaný koláč s chřestem a šunkou
(4 porce)
Ingredience:
- 250g listového těsta (použito chlazené)
- půl svazku zeleného chřestu
- 150g šunky od kosti
- 200g goudy
- svazek jarní cibulky
- 3 vejce
- zakysaná smetana
- olivový olej
- pepř
- sůl
Jak na to:
Tento koláč je takový vzdálený příbuzný quiche, ale protože jsem dva dny předtím dělala mřížkový koláč z křehkého těsta, nechtělo se mi znovu křehké těsto na quiche dělat (a popravdě, po zlikvidování poloviny plechu koláče, ani jíst) a creme fraiche jsem nesehnala (budu ráda, když dáte tip, kde ho kupujete :).
Je to zas úplně jednoduché a můžete použít libovolné suroviny, co máte doma, není třeba se držet striktně tohoto návodu.
Chřest si očistíme, jak je popsáno zde, pokrájíme na špalíčky, jarní cibulku na kolečka a šunku na kostičky (můžete udělat i vegetariánskou verzi bez šunky, shodli jsme se s Honzou, mužem mým, že by možná byla i lepší). Šunku si orestujeme na trošce olivového oleje, nastrouháme sýr a vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a solí.
Těsto si vyválíme, rozložíme na plech (není třeba ani vymazávat), propícháme vidličkou, ať se nedělají při pečení bubliny. Na vyválený plát rovnoměrně rozprostřeme šunku, chřest a cibulku, zalijeme vejci se smetanou, opepříme, posypeme sýrem a šup s tím do trouby na 220 ˚C, pečte do zlatova.
Koláč se dá jíst teplý i studený, k obědu, snídani či večeři nebo jen tak.. jen ho asi není dobré jíst v jedenáct večer, tak jako já a pak usínat s těžkým břichem. :))
S creme fraiche mám taky problém, ale krásně to vyřešila Gurmánka a mohu potvrdit, že to funguje. Odkaz na vlasní výrobu zde: http://www.gurmanka.cz/2010/01/creme-fraiche-krem-fres-domaci-vyroba
OdpovědětVymazatDomácí creme fraiche, to je nejlepší tip, děkuju :) Určitě ho při nejbližší příležitosti zkusím..
OdpovědětVymazat