Co dá dům k večeři?

Znáte to taky.. padne večer, nic moc se vám nechce, trasu od ledničky ke špajzu absolvujete několikrát s nadějí, že se tam zázrakem objeví něco dobrého k večeři.. A protože zázraky se moc nedějí, poradím vám, jak zužitkovat přebytky z lednice a během chvilky mít teplou večeři na stole..

Slaný koláč s chřestem a šunkou
(4 porce)



Ingredience:
  • 250g listového těsta (použito chlazené)
  • půl svazku zeleného chřestu
  • 150g šunky od kosti
  • 200g goudy
  • svazek jarní cibulky
  • 3 vejce
  • zakysaná smetana
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl


Jak na to:

Tento koláč je takový vzdálený příbuzný quiche, ale protože jsem dva dny předtím dělala mřížkový koláč z křehkého těsta, nechtělo se mi znovu křehké těsto na quiche dělat (a popravdě, po zlikvidování poloviny plechu koláče, ani jíst) a creme fraiche jsem nesehnala (budu ráda, když dáte tip, kde ho kupujete :).

Je to zas úplně jednoduché a můžete použít libovolné suroviny, co máte doma, není třeba se držet striktně tohoto návodu.

Chřest si očistíme, jak je popsáno zde, pokrájíme na špalíčky, jarní cibulku na kolečka a šunku na kostičky (můžete udělat i vegetariánskou verzi bez šunky, shodli jsme se s Honzou, mužem mým, že by možná byla i lepší). Šunku si orestujeme na trošce olivového oleje, nastrouháme sýr a vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a solí.

Těsto si vyválíme, rozložíme na plech (není třeba ani vymazávat), propícháme vidličkou, ať se nedělají při pečení bubliny. Na vyválený plát rovnoměrně rozprostřeme šunku, chřest a cibulku, zalijeme vejci se smetanou, opepříme, posypeme sýrem a šup s tím do trouby na 220 ˚C, pečte do zlatova.

Koláč se dá jíst teplý i studený, k obědu, snídani či večeři nebo jen tak.. jen ho asi není dobré jíst v jedenáct večer, tak jako já a pak usínat s těžkým břichem. :))

Komentáře

  1. S creme fraiche mám taky problém, ale krásně to vyřešila Gurmánka a mohu potvrdit, že to funguje. Odkaz na vlasní výrobu zde: http://www.gurmanka.cz/2010/01/creme-fraiche-krem-fres-domaci-vyroba

    OdpovědětVymazat
  2. Domácí creme fraiche, to je nejlepší tip, děkuju :) Určitě ho při nejbližší příležitosti zkusím..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky