Špagety s krevetami a chřestem

Nejdřív bych vás chtěla přivítat na mém blogu, který vznikl ve snaze naučit se jídla z cizokrajných kuchyní a samozřejmě i z té české a obohatit tak dost stereotypní a ne zrovna vyvážený jídelníček konečně o pořádné jídlo. Samozřejmě mě inspirovaly další blogy, do kterých jsem mlsně nahlížela tak dlouho, až jsem si musela vytvořit svůj vlastní. :)

V sobotu ráno (no, zas tak ráno to nebylo, jestli se chcete vyhnout mačkanici a frontám u zeleniny, vyražte před desátou) jsem se vypravila na trhy na Náplavku, kde jsem kromě zeleného chřestu a další zeleniny a bylinek, ulovila u stánku s mořskými plody a rybami z Chorvatska takovéhle čerstvé krevetky (omluvte kvalitu, foceno mobilem). Pokukovala jsem tam i po mušlích, které budou nejspíš na řadě příště. :)


Chtěla jsem uvařit lehké letní rychlé jídlo se špagetami, takže jsem šla na jisto pro radu k Italovi a opisovala tak trochu (víc) od něj.

Špagety s krevetami a chřestem
(2-3 porce)



Ingredience:

  • 200g - 300g špaget (koupila jsem italské, nejdřív mě odrazovala cena, ale stojí fakt za to)
  • půl svazku zeleného chřestu
  • 12 krevet
  • olivový olej
  • stroužek česneku
  • šťávu z půlky citronu
  • bílé víno
  • hrst petrželky
  • sůl

Jak na to:

Chřest jsem nikdy nejedla, takže s ním budu mít premiéru, ani jsem ho nečistila, stejně tak krevety, ale je to brnkačka. Nejdřív odlomíme tvrdé zdřevnatělé konce, pak si škrabkou oloupeme spodní část chřestových stonků (opravdu nemusíte moc, dají se jíst i syrové neoloupané), odřízneme vrchní části a dáme vařit na 5 minut do osolené vroucí vody, hlavičky chřestů vyjmeme z vody o 2 minuty dřív. Pak necháme chřest zchladnout a pokrájíme na menší kousky, tak akorát do pusy. Nezapomeňte na špagety a dejte si vařit vodu.

Krevetám, pokud jsou čerstvé a neočištěné, utrhneme nožičky (zní to dost sadisticky, ale nedá se jinak :), oloupeme skořápku a odejmeme hlavičku, kterou nevyhazujeme a necháme si ji na přípravu omáčky. 

Mezitím do vroucí osolené vody vložíme špagety. Při vaření těstovin si nastavte časovač o minutu nebo dvě dříve, než je uvedeno na obalu (jak radí La Cuoca ve své, moc hezky napsané, kuchařsky-milostné knížce "Říkal jsi ti amo"), na pánvi se při závěrečném spojení s omáčkou dodělají.

Na pánvi si rozpálíme olivový olej, přihodíme stroužek česneku a necháme zezlátnout. Pak přijdou na řadu krevetí hlavičky, jejichž obsah vymáčkneme do pánve (stále mícháme, ať se nepřichytí), vyjmeme česnek a přihodíme oprané krevety, pokrájené na kousky. Necháme minutku restovat, zakapeme citronovou šťávou, podlijeme bílým vínem a chvilku podusíme (případně podlijeme vývarem ze špaget). 

Chvilku před smícháním s pastou přihodíme ke krevetám chřest, následně špagety a necháme společně prohřát, případně ještě podlijeme špagetovým vývarem a dochutíme solí. Na talíři ozdobíme petrželkou a s chutí do toho...

Špagety chutnaly skvěle, chybělo jen to moře. Ocenila je i nečekaná návštěva, takže nám ani nezbylo na nášup, čehož jsme později celkem litovali... :)


Komentáře

Oblíbené příspěvky