Chceš-li zdravý býti, pij bezové kvítí
Tohle "přísloví" jsem si samozřejmě vymyslela, přísloví, které se váže k bezu, zní: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, ale podle mě je pravdivé i to moje, protože jak známo, bez je zdravý a roste snad všude, takže pokud ho nemáte přímo na zahrádce, vyrazte ven, nějaký ten keř v parku nebo u lesa očešte a připravte si z něj například bezový sirup.
Na bezové květy, jak jsem se dozvěděla, je nejlepší jít pěkně za čerstva v květnu, dokud není pyl ještě spláchnutý deštěm a sirup tak bude mít největší sílu. Já mám na všechno času dost, takže jsem šla stejně na poslední chvíli, ale i tak je bezová šťáva moc dobrá a hlavně, když si ji uděláte sami, chutná o něco líp. ;) Jinak je prý bezový květ skvělý pomocník při nachlazení, kašli, chřipce i horečce, čistí tělo od toxinů, zamezuje zadržování vody a pomáhá při trávicích potížích. Odvar se také používá na citlivou pleť. No zkrátka není jediný důvod, proč se s bezem nekamarádit.
Bezový sirup
Ingredience:
Jak na to:
Nejprve převařte vodu, z které budete sirup připravovat a nechte vychladnout. Bezové květy rozložte na noviny, ať z nich vyběhají všechny breberky a broučci, dejte je nejlépe do velké zavařovačky nebo nekovové nádoby s citrony nakrájenými na kolečka. Vše zalijte převařenou vodou, zakryjte víčkem a nechte dva dny louhovat na teplém místě (pokojová teplota).
Po dvou dnech přeceďte obsah sklenice přes plátno nebo utěrku do hrnce, citrony vymačkejte, nálev zahřejte a přidávejte cukr, dokud se nerozpustí (voda by neměla vařit). Ještě horký sirup lijte do lahví, zašpuntujte, nechte vychladnout a uskladněte nejlépe v lednici nebo sklípku. Můžete před zašpuntováním ještě přidat navrch kapku alkoholu na zakonzervování.
Samozřejmě můžete s nálevem experimentovat, přidat třeba mátu nebo jiné citrusy a byliny, fantazie nemá meze. Ještě doporučuju udělat sirupu co největší množství, protože u nás zmizel litr za dva dny. :)) Chystám se i na marmeládu z bezinek a bezinkový likér, protože toho, co příroda nabízí ze své kuchyně, se přece musí využít.. :)
Tak na zdraví.. :)
Bezový sirup
Ingredience:
- bezové květy - cca 15 ks na litr sirupu
- voda - podle připravovaného množství sirupu (já dělala 3 litry)
- cukr - kilo cukru na litr vody (dávala jsem 2,5 kg na 3 l, připadá mi, že s plnou dávkou je pak sirup moc cukrový)
- citrony Bio nebo oloupané (aspoň 1 ks na litr, čím více citronů, tím víc osvěžující šťáva)
Jak na to:
Nejprve převařte vodu, z které budete sirup připravovat a nechte vychladnout. Bezové květy rozložte na noviny, ať z nich vyběhají všechny breberky a broučci, dejte je nejlépe do velké zavařovačky nebo nekovové nádoby s citrony nakrájenými na kolečka. Vše zalijte převařenou vodou, zakryjte víčkem a nechte dva dny louhovat na teplém místě (pokojová teplota).
Po dvou dnech přeceďte obsah sklenice přes plátno nebo utěrku do hrnce, citrony vymačkejte, nálev zahřejte a přidávejte cukr, dokud se nerozpustí (voda by neměla vařit). Ještě horký sirup lijte do lahví, zašpuntujte, nechte vychladnout a uskladněte nejlépe v lednici nebo sklípku. Můžete před zašpuntováním ještě přidat navrch kapku alkoholu na zakonzervování.
Samozřejmě můžete s nálevem experimentovat, přidat třeba mátu nebo jiné citrusy a byliny, fantazie nemá meze. Ještě doporučuju udělat sirupu co největší množství, protože u nás zmizel litr za dva dny. :)) Chystám se i na marmeládu z bezinek a bezinkový likér, protože toho, co příroda nabízí ze své kuchyně, se přece musí využít.. :)
Tak na zdraví.. :)
Na bezové květy se chystám už nějaký rok, ale vždy to nějak prošvihnu! Ale bezinkový likér je skvělá věc!
OdpovědětVymazatTak to znám, mám s tím podobné problémy. :) Tentokrát jsem to stihla opravdu za pět dvanáct, den po tom, co jsem je byla natrhat, začaly hrozné deště, že spláchly nejen pyl, ale pomalu i všechny kvítka. Ale opravdu stojí za to se přemluvit a na květy dojít a to samé platí i pro plody bezu.. na likér už se těším :)
OdpovědětVymazat