Snadná brokolicová polévka s hráškem

Jo jo, vím co si říkáte, celý měsíc sem pomalu nenapíšu ani čárku a pak si přijdu jenom s polívkou.. Ne, že bych nestíhala vařit, právě naopak, spíš recepty nestíhám dokumentovat, hladově se na ně vrhám okamžitě po vypnutí sporáku, ale slibuju, že to napravím.. :)

Teplé dny už jsou definitivně pryč, což je škoda, ale počasí začátkem října mi fakt udělalo obrovskou radost.. Nicméně podzim už se pořádně chopil své vlády, ale na mě vlezla rovnou zima, proto u nás začínají být v kurzu polévky. Já mám ráda brokolicovou, můj muž zase hráškovou, zvolila jsem kompromis a uvařila brokolicovou s hráškem. Ohlasy byly takové, že polévka je prý moc dobrá, jen pro příště míň tý brokolice, která sice není v jeho žebříčku oblíbenosti, ale i tak po něm zůstal vymetený talíř.. takže jestli máte brokolici rádi, ničeho se nebojte a polévku si zkuste uvařit, je to jednoduchý, výborný a taky hned hotový.. jestli jste připraveni, můžeme začít..



Brokolicová polévka s hráškem
(asi 5 porcí)

Ingredience:
  • 1 větší brokolice
  • 1 cibule (dala jsem červenou)
  • hrnek čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • trochu másla
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

Na trošce másla osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli, až se cibule rozvoní, přidejte omyté růžičky brokolice a zalijte vodou tak, aby byla brokolice ponořená a vařte v osolené vodě 5-10 minut, až brokolice změkne (nechceme mít z brokolice bláto). Před dovařením přidejte většinu hrášku. Hrnec odstavte z plotny a tyčovým mixérem vše rozmixujte. Vraťte polévku na plotýnku, přidejte zbylý hrášek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s opečenými světlými krutony.

Jak říkám, zvládne to i úplný začátečník a výsledek je víc než dobrý. Jestli si chcete přečíst něco o původu a prospěšnosti brokolice, můžete zde. A pokud máte zajímavý recept, kde se dá brokolice využít, napište klidně do komentářů, budu ráda, za každý tip. Díky a dobrou chuť. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky