Meruňková zmrzlina s jahodami

Ať si říká kdo chce, co chce, pro mě jsou mistry výroby zmrzliny Italové. A že má u mě italská zmrzlina první místo v žebříčku dokazuje i to, že při mé první návštěvě Itálie s rodiči (bylo mi asi 13), se mi hned vryla do paměti slova "gelato" (zmrzlina) a "panna" (šlehačka, krém). Pamatuju si, jak mě fascinovalo množství příchutí v proskleném boxu a nikdy jsem nevěděla, jakou si vybrat a nejradši bych všechny. A tak jsme chodili každý večer na "gelato" a ochotná zmrzlinářka pokaždé tuhle mraženou pochoutku završila malou čepicí poctivé "panna".

Tenkrát jako dítě jsem nejvíc prahla po čoko a smetanových příchutích, dneska upřednostňuju spíš ty ovocné, ale ráda podlehnu i krémovým, čokoládovým a především oříškovým příchutím (pistáciová je nej).

Jelikož jsem o víkendu měla na návštěvě rodinu z mých rodných jižních Čech a dostala jsem, krom pokladů ze zahrádky, taky sáček zralých meruněk, musela jsem koumat, co s nimi provést a do pečení koláče se mi vůbec nechtělo. Volba tedy padla na zmrzlinu a troufám si tvrdit, že tato se chutí celkem podobá té italské..



Meruňková zmrzlina s jahodami
(6 porcí)

Ingredience:

320 g zralých vypeckovaných meruněk
5 lžic cukru krupice
šťáva z půlky citronu
4 lžíce bílého jogurtu (zbyl mi v lednici, když dáte celý kelímek, myslím, že to vadit nebude)
1,5 - 2 dcl plnotučného mléka (kdo chce krémovější, použije smetanu ke šlehání)

Navíc:
100 g jahod (můžete použít meruňky)
půl lžíce cukru


Jak na to:

Jednodušší už to být nemůže... Meruňky pokrájejte na menší kousky, rozmixujte společně s cukrem a citronovou šťávou, přidejte jogurt, promixujte a přidávejte mléko, dokud nedosáhnete konzistence hustšího mléčného koktejlu. Nalijte do plastové nádoby vhodné do mrazáku a nechte hodinu mrazit, sem tam směs promíchejte. Mezitím si připravte jahody, které můžete lehce rozmačkat vidličkou nebo pokrájet (měly by zůstat kousky, ne kašička), minutu je povařte s cukrem a nechte vychladnout. Po hodině vytáhněte zmrzlinu z mrazáku, jemně vmíchejte jahody a dejte zpět mrazit (během mražení můžete ještě párkrát zlehka promíchat, já jsem to zazdila, jelikož jsem usnula, ale na výsledku to nic nezměnilo :) ). Před konzumací nechte zmrzlinu povolit v lednici..

...a pak už jen vychutnávejte osvěžující, mírně nakyslou chuť meruněk, které sem tam doplní sladká stopa jahod.. a věřte, že až si svou první poctivou zmrzlinu vyrobíte doma a ochutnáte, tak jinou už chtít nebudete.. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky