Risotto s rajčaty, bazalkou a pecorinem
Do období masopustu se hodí jídlo bez masa, takže tady je a tentokrát po italsku.. Risotto má pramálo společného s českým rizotem, liší se už druhem rýže i samotnou přípravou a popravdě mi chutná mnohem víc, snad bude chutnat i vám...
Risotto s rajčaty, bazalkou a pecorinem
Jak na to:
V hrnci rozpustíme asi dvě lžíce másla s lžící olivového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Na másle osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme syrovou rýži. Obvykle se před přidáním vývaru přidává bílé víno a nechá se odpařit, já jsem použila rovnou vývar. Do hrnce s rýží přidáváme po částech vývar, necháme ho vždy vsáknout do rýže, zase nalijeme vývar a tak pokračujeme, až bude rýže poloměkká. Důležité je rýži stále míchat. Pak přidáme na čtvrtiny rozkrájená rajčátka a rýži dovaříme stejným způsobem. Rýže nemá být rozvařená a úplně měkká ani tvrdá, ale něco mezi tím, takzvaně al dente. Do risotta nastrouháme podle chuti pecorino, je lepší ho přidávat také postupně, jednak risotto zahustí a taky je slané, takže musíte prostě stále ochutnávat. Na závěr risotto osolíme a opepříme podle chuti, přidáme trochu másla na zjemnění a vmícháme hrst nasekané bazalky.
Risotto s rajčaty, bazalkou a pecorinem
- 300g kulatozrnné rýže
- 1 litr vývaru (kuřecí, hovězí, zeleninový)
- 200g cherry rajčat
- hrst bazalky
- malá bílá cibule nebo půlka větší
- pecorino
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Jak na to:
V hrnci rozpustíme asi dvě lžíce másla s lžící olivového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Na másle osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme syrovou rýži. Obvykle se před přidáním vývaru přidává bílé víno a nechá se odpařit, já jsem použila rovnou vývar. Do hrnce s rýží přidáváme po částech vývar, necháme ho vždy vsáknout do rýže, zase nalijeme vývar a tak pokračujeme, až bude rýže poloměkká. Důležité je rýži stále míchat. Pak přidáme na čtvrtiny rozkrájená rajčátka a rýži dovaříme stejným způsobem. Rýže nemá být rozvařená a úplně měkká ani tvrdá, ale něco mezi tím, takzvaně al dente. Do risotta nastrouháme podle chuti pecorino, je lepší ho přidávat také postupně, jednak risotto zahustí a taky je slané, takže musíte prostě stále ochutnávat. Na závěr risotto osolíme a opepříme podle chuti, přidáme trochu másla na zjemnění a vmícháme hrst nasekané bazalky.
Naprosto perfektně uvařeno, jen to vínečko bych nevynechala...:-)
OdpovědětVymazatděkuju :) nechci se vykecávat, ale doma víno nebylo, dítě řvoucí, muž hladov, takže jsem to bohužel musela ochudit :))
VymazatNo jo, Itálie....dala bych si ho! :)
OdpovědětVymazatjá klidně znovu taky :)
Vymazat