Risotto s rajčaty, bazalkou a pecorinem

Do období masopustu se hodí jídlo bez masa, takže tady je a tentokrát po italsku.. Risotto má pramálo společného s českým rizotem, liší se už druhem rýže i samotnou přípravou a popravdě mi chutná mnohem víc, snad bude chutnat i vám...


Risotto s rajčaty, bazalkou a pecorinem
  • 300g kulatozrnné rýže
  • 1 litr vývaru (kuřecí, hovězí, zeleninový)
  • 200g cherry rajčat
  • hrst bazalky
  • malá bílá cibule nebo půlka větší
  • pecorino
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

V hrnci rozpustíme asi dvě lžíce másla s lžící olivového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Na másle osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme syrovou rýži. Obvykle se před přidáním vývaru přidává bílé víno a nechá se odpařit, já jsem použila rovnou vývar. Do hrnce s rýží přidáváme po částech vývar, necháme ho vždy vsáknout do rýže, zase nalijeme vývar a tak pokračujeme, až bude rýže poloměkká. Důležité je rýži stále míchat. Pak přidáme na čtvrtiny rozkrájená rajčátka a rýži dovaříme stejným způsobem. Rýže nemá být rozvařená a úplně měkká ani tvrdá, ale něco mezi tím, takzvaně al dente. Do risotta nastrouháme podle chuti pecorino, je lepší ho přidávat také postupně, jednak risotto zahustí a taky je slané, takže musíte prostě stále ochutnávat. Na závěr risotto osolíme a opepříme podle chuti, přidáme trochu másla na zjemnění a vmícháme hrst nasekané bazalky.

Komentáře

  1. Naprosto perfektně uvařeno, jen to vínečko bych nevynechala...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :) nechci se vykecávat, ale doma víno nebylo, dítě řvoucí, muž hladov, takže jsem to bohužel musela ochudit :))

      Vymazat
  2. No jo, Itálie....dala bych si ho! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky