Česnečka

Nejlepší polévka, co vás postaví na nohy, ať už máte kocovinu, jste nachlazení nebo se jen potřebujete zahřát (ti co mají v zimě pořád zmrzlé ruce a nohy, ví, o čem mluvím :) ), je podle mě stará dobrá česnečka.

Česnek má spoustu příznivých účinků na náš organismus, obsahuje vitamíny (ze skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou), minerální látky, prospívá srdci a trávení, má prý i protirakovinné účinky, působí proti infekcím a podporuje imunitu. Nejlepší je samozřejmě čerstvý, na ten si ale troufne málokdo.

Bojový úkol pro následujících pár dní je, vyhnat bacila z těla a přesně pro tenhle účel je česnečka ideální a navíc je hned hotová, takže pokud jste aspoň trochu provozuschopní, zvládnete si ji uvařit i přes nachlazení sami.




Česneková polévka
(5 porcí)

Ingredience:
  • 1 velká bílá cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 2 brambory
  • 2 plátky dobré šunky (pro masožravce, nemusí být)
  • olivový olej
  • máslo
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • strouhaný sýr (není nutný)
  • starší chleba nebo houska na krutony

Jak na to:

Orestujte cibuli na 2 lžících olivového oleje a trošce másla, přidejte na kostičky nakrájenou šunku. Až zezlátne, nakrájejte na plátky 3 stroužky česneku a přidejte do hrnce. Promíchejte a přihoďte na kostky nakrájené omyté brambory. Pokmínujte, osolte a opepřete a zalijte vodou (vodu jsem přidala odhadem, ale cca 1 - 1,5 litru). Vařte do uvaření brambor, pak vmíchejte do polévky 4 rozmačkané stroužky česneku, rozkvedlané vajíčko, případně osolte a opepřete. Podávejte se sýrem, nastrouhaným nebo nakrájeným na kostičky a chlebovými krutony, které vyrobíte opražením na kostičky nakrájeného chleba na suché rozpálené pánvi.

Dobrou chuť.. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky