Créme brulée
Francouzský Créme brulée se mi povedl až na třetí pokus. Ale musím na svoji obhajobu říct, že ne mojí vinou, stačí, když si přinesete z obchodu dvě zdrclé smetany. Do třetice všeho dobrého jsem skočila do sídlištní večerky "k číňanovi" a doufala jsem, že budou mít i jinou šlehačku než tu umělou ve spreji. Měli.. takže Créme brulée přece jen byl, nové zapékací formičky se totiž musí hned otestovat. :)
Créme brulée
(3 porce)
Ingredience:
Créme brulée
(3 porce)
Ingredience:
- 200 ml smetany 30%
- 100 ml mléka
- 60 g vanilkového cukru
- 3 žloutky
- cukr na karamelovou krustu
Jak na to:
Smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem pomalu zahřívejte až k bodu varu, poté odstavte a nechte vychladnout. Do zchladlé smetany metličkou zašlehejte po jednom žloutky tak, aby se netvořila pěna. Takto připravenou směs nalijte do formiček a dejte do trouby předehřáté na 100 stupňů. V Olivové kuchařce uvádí dobu pečení 65-70 minut, ale může se různit. Já jsem krém pekla přibližně 90 minut, musí mít rosolovitou konzistenci, nemá být tekutý. Hotový krém necháme vychladnout, na závěr posypeme cukrem a jestli nemáte šikovnou cukrářskou pistolku, můžete jako já nechat zapéct pod grilem, až se z cukru vytvoří karamelová krusta.
Créme brulée jsem jedla poprvé, připomíná mi vanilkový pudink (samozřejmě mnohem lepší) a nejlepší je křupavá karamelová krustička navrchu.. Příprava ani není složitá, jen to chce hlídat troubu při pečení a při karamelizování cukru.. takže doporučuju vyzkoušet.. :)
Souhlasím! Crème brûlée je až překvapivě jednoduchý, ale taaak dobrý :-).
OdpovědětVymazatjj, je to opravdu skvělá tečka.. jen ten název jsem si trochu počeštila :))
OdpovědětVymazatIvana